Framgångsrikt att använda app för diabetesbehandling hos barn

Tryggare och effektivare diabetesvård tyckte både barnen, deras föräldrar och vårdpersonalen när barndiabetesenheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus införde en e-hälsobaserad vårdmodell i höstas, visar en studie.

Appen och webbtjänsten som används heter Triabetesclinic och har tagits fram av det medicintekniska företaget Diabetes Tools, Astrid Lindgrens barnsjukhus och Innovationsplatsen på Karolinska universitetssjukhuset.

Med hjälp av det e-hälsobaserade verktyget kan vårdpersonal tillsammans med barn och deras familjer beräkna insulindoser baserat på data de delar, vilket leder till tidsbesparing, färre fel och ökad trygghet. 

Bada fötterna fria från bakterier

Fotbad som lindrar hudproblem

Biocool Medica är ett pulver som tillsätts i fotbadet och syresätter diabetes- och psoriasisfötter genom att öka blodcirkulationen, enligt Biocool som tillverkar produkten. Dessutom fungerar det på fotvårtor, nagelsvamp och fotsvamp. 
Produkten är CE-märkt och miljövänlig. Den säljs på apotek och nätapoteket apotea.se

Lyssna på forskning om medicin och hälsa!

Vetenskap & hälsa är en nystartad poddserie om forskning inom medicin och hälsa. Här kan du på ett enkelt sätt ta del av forskning som utförs vid Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne.

http://www.vetenskaphalsa.se/podcast/

Glad Valborg med rå och ren matglädje!

Medan vintern rasar där ute kan du testa lite rått, avskalat och naturellt att lägga upp på tallriken. Två nya kokböcker från Norstedts bjuder på färgstark mat i sin naturliga form.

Rå matglädje av Erika Frost.
Foto: Angelica Zander

Ät naturligt av Tess Ward.
Foto: Columbos Leth

Ur boken Rå matglädje

16 bitar lavendel- och blåbärscheesecake

Botten: 3 dl mandel, 6 urkärnade medjooldadlar, 1 nypa vaniljpulver, 1 nypa salt.
Lägg mandeln i botten av en mixer och tillsätt dadlar, vanilj och salt. Mixa till du har en klibbig men fortfarande något chunky massa. Klä bottenskivan av en springform med plasfolie och pressa ut massan jämnt i botten.

Fyllning: 1½ dl kokosolja, 6 dl cashewnötter som varit blötlagda i 5 timmar, 1 dl agavesirap, zest och juice av en lime, ½-1 msk torkade lavendelblommor, 1 dl tinade blåbär.
Smält oljan över ett vattenbad. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Mixa olja, nötter, sirap, zest, juice, lavendel och blåbär tills du har en slät kräm. Testa dig fram med lavendeln, du ska bara ana smaken eftersom den ger mer smak efter ett tag. Häll fyllningen över bottnen och låt stå i frysen minst 8 timmar. Tina kakan 30 minuter innan du skär upp den och ytterligare 30 minuter före servering. Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.
 

Ur boken Ät naturligt

6-8 glutenfria gräslökscrêpes

100 g bovete- eller rårismjöl, 1 rågat krm havssalt, 2½ dl mjölk, 3 stora ägg, en näve finhackad gräslök, kokosolja till stekning.
Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Vispa ihop mjölk, ägg och gräslök i en annan skål. Häll smeten i mjölet och rör om tills att allt har blandats och det inte är några klumpar i smeten. Sväll i 5 minuter, rör om igen och späd ut smeten med lite vatten, en gnutta i taget, tills den är lika tjock som vispgrädde.
Smält lite kokosolja och häll i drygt ½ dl smet medan du snurrar på pannan så att hela bottnen täcks. Stek dem gyllenbruna på båda sidor.

Fyll dina crêpes med skivor av 2 stora avokado, 250 g varm- eller kallrökt lax, pressad citron lite ringlad vitlöksolja och svartpeppar. Rulla ihop och ät.
Vitlöksolja: 6 skalade vitlöksklyftor, delade på längden läggs i 5 dl olivolja, helst i flaska. Håller 3 veckor i kylen.

 

Storstockholms Diabetesförening

08-654 00 40

 www.ssdf.nu

You received this email because you signed up on our website or made purchase from us.

Avsluta prenumerationen